Friskolereformen varande

Friskolereformen infördes 1992 av den borgliga regeringen med Carl Bildt i spetsen. Den innebär att fler aktörer än enbart kommunerna ska kunna bedriva skolverksamhet. Samtidigt instiftades det fria skolvalet, vilket innebär att elever har rätt att själva välja vilken skola de vill gå på. En mycket bra och effektiv reform som ökar valmöjligheten och friheten.

Idag, med den nya regeringen på plats, så finns det risk för att den här reformen kommer att påverkas negativt, och inte minst för att vänsterpartiet får vara med i regeringens budgetarbete. Vänsterpartiet gick på val på att privata aktörer inom välfärden inte längre ska få finnas, och det är en dödsstöt på många sätt och vis för seriösa företagare runt om i landet. Det är ledsamt, för en sådan reform som har betytt så mycket för lärare, elever och föräldrar riskerar att lösas upp med en verklighetsfrånvänd regering. Med den nya regeringen blir därför framtiden för valfriheten hotad, och det är en trend som inte kommer gynna det här landet, snarare bara låsa upp befolkningen i ett och samma alternativ.